Puding Kiwi Salju
Bahannya
Lapisan warna putih
10gm agar-agar serbuk
100gm gula pasir
500ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
200ml whipping krim
2 biji kiwi(potong nipis)
Masak agar-agar bersama susu cair, gula dan esen vanila hingga mendidih.
Padamkan api dan masukkan whipping krim.
Basahkan loyang/mangkuk kaca(10X7) dan masukkan separuh daripada agar-agar tadi.
Bekukan(separuh beku), susun buah kiwi di atasnya dan di tepi loyang/bekas.
Lapisan hijau/kiwi
4 biji buah kiwi(blender dengan 100ml air)
10gm agar-agar serbuk
200ml air
150gm gula pasir
Setitik pewarna hijau
Meringgue
3 biji putih telur(pukul telur hingga bertanduk)
Masak kesemuanya (kecuali meringgue) sehingga mendidih. Padamkan api.
Masukkan lapisan hijau ke dalam mangkuk telur(meringgue) tadi
Kacau biar sebati.
Tuang ke dalam loyang tadi. Bekukan.
Masukkan separuh dari agar-agar putih tadi(kalau dah beku, panaskan semula) ke atasnya.
Hias dengan lebihan buah kiwi
Lapisan warna putih
10gm agar-agar serbuk
100gm gula pasir
500ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
200ml whipping krim
2 biji kiwi(potong nipis)
Masak agar-agar bersama susu cair, gula dan esen vanila hingga mendidih.
Padamkan api dan masukkan whipping krim.
Basahkan loyang/mangkuk kaca(10X7) dan masukkan separuh daripada agar-agar tadi.
Bekukan(separuh beku), susun buah kiwi di atasnya dan di tepi loyang/bekas.
Lapisan hijau/kiwi
4 biji buah kiwi(blender dengan 100ml air)
10gm agar-agar serbuk
200ml air
150gm gula pasir
Setitik pewarna hijau
Meringgue
3 biji putih telur(pukul telur hingga bertanduk)
Masukkan lapisan hijau ke dalam mangkuk telur(meringgue) tadi
Kacau biar sebati.
Tuang ke dalam loyang tadi. Bekukan.
Masukkan separuh dari agar-agar putih tadi(kalau dah beku, panaskan semula) ke atasnya.
Hias dengan lebihan buah kiwi
Post a Comment