Nasi Mandy
Nasi Mandy
3 cawan beras moghul basmati
2 labu bawang besar(belah 4)
Setengah ekor ayam (potong kecil)
1 sudu teh jintan manis(tumbuk)
1 sudu teh lada hitam(tumbuk)
2 sudu teh ketumber(tumbuk)
2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh rempah all spices
3 helai daun bay
4 cawan air
Pewarna kuning
Buah kismis
Minyak zaitun untuk menumis
Tumis bawang besar dengan minyak zaitun...Bila sedikit layu masukkan rempah yang telah ditumbuk tadi.
Masukkan juga serbuk kunyit, daun bay, rempah all spices dan ayam.
Masukkan air, gula dan garam.
Masak selama 45 minit atau ayam menjadi begitu lembut.
Bila masak padamkan api.
Beras dicuci dan ditoskan
Susun ayam di dasar periuk., diikuti dengan beras dan tuang air rebusan ayam tadi.
Masak seperti biasa.
Apabila nasi sudah masak, titikkan sedikit pewarna kuning pada nasi tersebut. Masukkan juga buah kismis.. Biarkan. Jangan digaul lagi.(biarkan sekurangnya 20 minit)
Gaulkan dan boleh dihidangkan bersama ayam tadi dan lauk pauk yang sesuai.
Dalca
Ketulan ayam bahagian bertulang
5 ulas bawang merah(kisar)
3 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
1 biji buah tomato(potong dadu)
5 batang kacang panjang(potong 2 inci)
Sebatang carrot(potong memanjang)
3 biji ubi kentang(belah/ potong bersesuaian)
1 biji cili merah(potong 2)
Sebatang kulit kayu manis
Sekuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 sudu besar rempah daging babas
3 cawan santan
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar air asam jawa
Minyak untuk menumis
Gula dan garam
Tumis bahan blender/kisar dan masukkan juga cili giling. Biar sampai pecah minyak.
Masukkan rempah kari, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang. Kacau seketika dan berbau wangi(kalau perlu, masukkan sedikit air)
Masukkan buah tomato tadi dan kacau biar mesra dengan bahan tumis tadi.
Masukkan santan dan ayam serta air asam jawa.
Masukkan ubi kentang.
Masukkan gula dan garam Biar sampai mendidih (agak lama mendidihnya)
Masukkan cili dan sayuran lain. Biar mendidih sekali lagi.
Acar
Timun (buang bahagian tengahnya dan dadukan)
Carrot(dadukan)
Lada benggala(dadukan)
Tomato hijau(buang bijinya dan dadukan)
Bawang besar(dadukan)
Cuka
Daun herba seperti oregano, theme dan daun ketumbar(potong halus)..sikit aje ni..
Gula dan garam
Gaulkan kesemuanya..biar ada sedikit masam, dan manis.
(maksud dadukan bukan dadu yang kecil tapi agak besar sikit..spt gambar)
Sambal cili
2 biji cili merah
Sebiji buah tomato
1/2 biji lada benggala
1 sudu besar sos cili
Sedikit cuka
Gula dan garam
Sedikit air masak untuk memudahkan kita menmgisar/blender.
Beberapa helai daun pudina.
Blender kesemuanya hingga hancur.
(kakyah masukkan sedikit minyak zaitun)
3 cawan beras moghul basmati
2 labu bawang besar(belah 4)
Setengah ekor ayam (potong kecil)
1 sudu teh jintan manis(tumbuk)
1 sudu teh lada hitam(tumbuk)
2 sudu teh ketumber(tumbuk)
2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh rempah all spices
3 helai daun bay
4 cawan air
Pewarna kuning
Buah kismis
Minyak zaitun untuk menumis
Tumis bawang besar dengan minyak zaitun...Bila sedikit layu masukkan rempah yang telah ditumbuk tadi.
Masukkan juga serbuk kunyit, daun bay, rempah all spices dan ayam.
Masukkan air, gula dan garam.
Masak selama 45 minit atau ayam menjadi begitu lembut.
Bila masak padamkan api.
Beras dicuci dan ditoskan
Susun ayam di dasar periuk., diikuti dengan beras dan tuang air rebusan ayam tadi.
Masak seperti biasa.
Apabila nasi sudah masak, titikkan sedikit pewarna kuning pada nasi tersebut. Masukkan juga buah kismis.. Biarkan. Jangan digaul lagi.(biarkan sekurangnya 20 minit)
Gaulkan dan boleh dihidangkan bersama ayam tadi dan lauk pauk yang sesuai.
Dalca
Ketulan ayam bahagian bertulang
5 ulas bawang merah(kisar)
3 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
1 biji buah tomato(potong dadu)
5 batang kacang panjang(potong 2 inci)
Sebatang carrot(potong memanjang)
3 biji ubi kentang(belah/ potong bersesuaian)
1 biji cili merah(potong 2)
Sebatang kulit kayu manis
Sekuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 sudu besar rempah daging babas
3 cawan santan
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar air asam jawa
Minyak untuk menumis
Gula dan garam
Tumis bahan blender/kisar dan masukkan juga cili giling. Biar sampai pecah minyak.
Masukkan rempah kari, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang. Kacau seketika dan berbau wangi(kalau perlu, masukkan sedikit air)
Masukkan buah tomato tadi dan kacau biar mesra dengan bahan tumis tadi.
Masukkan santan dan ayam serta air asam jawa.
Masukkan ubi kentang.
Masukkan gula dan garam Biar sampai mendidih (agak lama mendidihnya)
Masukkan cili dan sayuran lain. Biar mendidih sekali lagi.
Acar
Timun (buang bahagian tengahnya dan dadukan)
Carrot(dadukan)
Lada benggala(dadukan)
Tomato hijau(buang bijinya dan dadukan)
Bawang besar(dadukan)
Cuka
Daun herba seperti oregano, theme dan daun ketumbar(potong halus)..sikit aje ni..
Gula dan garam
Gaulkan kesemuanya..biar ada sedikit masam, dan manis.
(maksud dadukan bukan dadu yang kecil tapi agak besar sikit..spt gambar)
Sambal cili
2 biji cili merah
Sebiji buah tomato
1/2 biji lada benggala
1 sudu besar sos cili
Sedikit cuka
Gula dan garam
Sedikit air masak untuk memudahkan kita menmgisar/blender.
Beberapa helai daun pudina.
Blender kesemuanya hingga hancur.
(kakyah masukkan sedikit minyak zaitun)
Post a Comment