Nasi Arab(rempah Kabsa)
Bahannya
4 cawan beras moghol bashmati
Selabu bawang besar(potong bulat)
4 ulas bawang putih(dadukan)
2 helai daun bay
140ml yogult
1 sudu besar rempah kabsa
1/2 sudu teh rempah alspices
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 ketul ayam
2 sudu besar tomato puree
Sebatang carrot disagat
Sebiji lada benggal potong dadu
4 1/2 cawan air
3 sudu besar minyak sapi
Pewarna oren
Kismis
Sedikit garam
Beras dibersihkan dan ditoskan.
Panaskan minyak sapi dan tumis bawang putih dengan bawang besar.
Masukkan daun bay, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau.
Masukkan rempah kabsa dan alspices. Kacau.
Masukkan tomato puree dan ayam. Kacau
Masukkan carrot dan lada benggala. Kacau.
Masukkan juga kismis. Kacau.
Masukkan yugult. Kacau.
Masukkan beras dan kacau seketika.
Masukkan air dan sedikit garam...Kacau supaya tidak berkerak.
Alihkan periuk ke dalam rice cooker(kyah masak menggunakan periuknya dahulu di atas dapur gas)
Masak seperti biasa.
Bila sudah masak titikkan pewarna oren ke atas nasi dan masukkan juga lebihan buah kismis(jangan dikacau)
Kacau nasi ketika hendak makan nanti.
Kakyah makan bersama dalca daging dan ayam masak merah(tidak seperti kebiasaan nasi arab yang dimakan dengan sup dan acar timunnya.
Untuk resepi dalca boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2012/08/dalca-campur.html
Cara membuat rempah Kabsa
bahan2nya
4 sudu besar ketumbar
2 sudu besar cengkih
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar buah pelaga
2 sudu besar lada hitam
2 biji buah keras
Semua bahan goreng tanpa minyak dan diblender kering sampai halus.
Boleh disimpan dalam bekas tertutup.
4 cawan beras moghol bashmati
Selabu bawang besar(potong bulat)
4 ulas bawang putih(dadukan)
2 helai daun bay
140ml yogult
1 sudu besar rempah kabsa
1/2 sudu teh rempah alspices
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 ketul ayam
2 sudu besar tomato puree
Sebatang carrot disagat
Sebiji lada benggal potong dadu
4 1/2 cawan air
3 sudu besar minyak sapi
Pewarna oren
Kismis
Sedikit garam
Beras dibersihkan dan ditoskan.
Panaskan minyak sapi dan tumis bawang putih dengan bawang besar.
Masukkan daun bay, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau.
Masukkan rempah kabsa dan alspices. Kacau.
Masukkan tomato puree dan ayam. Kacau
Masukkan carrot dan lada benggala. Kacau.
Masukkan juga kismis. Kacau.
Masukkan yugult. Kacau.
Masukkan beras dan kacau seketika.
Masukkan air dan sedikit garam...Kacau supaya tidak berkerak.
Alihkan periuk ke dalam rice cooker(kyah masak menggunakan periuknya dahulu di atas dapur gas)
Masak seperti biasa.
Bila sudah masak titikkan pewarna oren ke atas nasi dan masukkan juga lebihan buah kismis(jangan dikacau)
Kacau nasi ketika hendak makan nanti.
Kakyah makan bersama dalca daging dan ayam masak merah(tidak seperti kebiasaan nasi arab yang dimakan dengan sup dan acar timunnya.
Untuk resepi dalca boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2012/08/dalca-campur.html
Cara membuat rempah Kabsa
bahan2nya
4 sudu besar ketumbar
2 sudu besar cengkih
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar buah pelaga
2 sudu besar lada hitam
2 biji buah keras
Semua bahan goreng tanpa minyak dan diblender kering sampai halus.
Boleh disimpan dalam bekas tertutup.
Post a Comment